NOS NieuwsAangepast

"Het wás vreedzaam in Ankara"

Door verslaggever Joris van de Kerkhof in Ankara

De maïsverkoper verkoopt zijn warme maïskolven, de waterverkoper heeft koud water en de duizenden demonstranten houden het gezellig. De politie deze avond ook. Na vier dagen van hevige rellen lijken politie en demonstranten behoefte te hebben aan rust.

Die rust is schijn, zegt een student. Dat komt alleen maar door de media-aandacht. De eerste dagen, toen er nog maar weinig camera's en microfoons gericht waren op de demonstraties in Ankara, greep de politie nietsontziend in. Vandaag doen ze dat niet. De student weet het zeker.

Zingen en dansen

Vijf uur lang heeft het er ook alle schijn van dat het vreedzaam blijft. Het vaste repertoire aan liedjes wordt gezongen. De regering moet aftreden, de dictator moet aftreden. Er wordt gedanst, gesprongen en heel hard gefloten en geapplaudisseerd als een groepje demonstranten dicht bij de politie langs gaat. Iedereen lijkt te lachen.

Om elf uur komen er tientallen agressievere demonstranten bij. Het zingen gaat nog een uurtje door, tot de politie er om twaalf uur genoeg van heeft. "Ga toch naar huis mensen, het was een mooie vreedzame avond, ga slapen." Luid applaus uit het publiek.

Traangaswolken

Het klappen van de handen gaat over in schieten. Blijkbaar wordt er toch van alles uit het publiek gegooid. De politie grijpt hard, snel en bijzonder effectief in. De straat is in een paar minuten leeg en het plein waar de demonstranten het liefst naar toe waren gegaan, blijft leeg.

"Wie kan ik nu nog vertrouwen?", roept een jonge demonstrant. Ze doemt opeens op uit de traangaswolken. "Is de politie te vertrouwen als ze op deze manier ingrijpt, zijn de andere demonstranten te vertrouwen als ze na zo'n vreedzame avond toch met spullen gaan gooien?".

Een paar minuten later, als de wolken zijn opgetrokken, blijken bijna alle demonstranten verdwenen van de grote brede straat. In de zijstraatjes zijn brandjes gesticht en verderop zijn nieuwe traangasschoten te horen. Weg rustige avond.

In heel Turkije zal vandaag opnieuw gedemonstreerd worden. Vakbonden willen op deze stakingsdag rond de middag op het centrale plein van Ankara toespraken houden. De politie wil dat niet. Weg rustige middag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl