NOS NieuwsAangepast

PvdA wil goedkopere medicijnen

De PvdA vindt dat medicijnen een stuk goedkoper moeten worden. De partij gaat daarom een initiatiefwet indienen. "De kosten van de zorg nemen ieder jaar toe. Om de toegankelijkheid van de zorg te waarborgen, wordt de noodzaak tot besparingen groter", zegt PvdA-Kamerlid Kuzu.

De regeringspartij denkt dat het vrij simpel te regelen is: de prijs zou anders moeten worden berekend. Volgens de Wet Geneesmiddelenprijzen mogen medicijnen nu niet meer kosten dan de gemiddelde prijs voor zo'n medicijn in de vier omringende landen België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Maximumprijs

De PvdA wil dat er wordt gekeken naar meer landen. Van tien omringende landen zouden de drie goedkoopste moeten worden geselecteerd. Het gemiddelde van die drie landen zou de maximumprijs hier moeten bepalen.

De PvdA denkt dat er voor de wetswijziging makkelijk een meerderheid in de Tweede Kamer valt te halen. Coalitiegenoot VVD is echter sceptisch. De partij denkt dat er ook nadelen kleven aan het plan, bijvoorbeeld dat medicijnen later beschikbaar kunnen komen.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het geneesmiddelenbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl