NOS NieuwsAangepast

Minder piloten in opleiding

De aanwas aan piloten neemt dit jaar flink af. Dat is voor het eerst sinds het begin van de crisis.

De afname blijkt uit een rondgang van NOS op 3 langs alle vliegscholen in Nederland.

Weinig werk

De kans op werk in Nederland voor de verkeersvliegers is ronduit slecht. Een kwart van de beroepsgroep zit thuis of heeft geen vaste betrekking, terwijl de scholen de afgelopen jaren honderden piloten bleven opleiden.

Dit jaar zijn nog maar dertig piloten met de opleiding tot verkeersvlieger begonnen. In voorgaande jaren was dat rond deze tijd gemiddeld ruim vier keer zo veel. Op voorlichtingsbijeenkomsten van de scholen komt nog maar een handjevol geïnteresseerden opdagen, waar het vroeger vier keer per jaar stormliep.

KLM Flight Academy

Opvallend is de teruggang bij de grootste school, de KLM Flight Academy in Eelde. In 2013 zullen daar maar zes piloten met de opleiding beginnen, terwijl dat er de afgelopen jaren steevast zo'n zeventig waren.

Bij het begin van de crisis in 2008 stortte de markt voor verkeersvliegers in, maar de scholen pasten het aantal leerlingen daar niet op aan. Vorig jaar nog studeerden 250 studenten af op elf Nederlandse vliegscholen.

130.000 euro

Een vliegopleiding in Nederland kost gemiddeld 130.000 euro. Studenten krijgen daar geen studiefinanciering voor en moeten een lening afsluiten. ABN Amro is vrijwel monopolist op deze markt en heeft daardoor een flinke vinger in de pap bij zowel studenten als scholen.

Bijna alle scholen hebben de afgelopen maanden uitgebreid contact gehad met ABN Amro. De bank heeft met de meeste scholen afspraken gemaakt over het aantal leerlingen dat met een lening aan de opleiding mag beginnen.

Inkrimpen

Als opleidingen te veel piloten afleveren, mogen ze pas weer iemand opleiden als twee werkloze piloten een baan hebben gekregen. Zo dwingt de bank de scholen om te krimpen. Sommige vliegscholen staan inmiddels op de rand van omvallen en hebben ook personeel moeten afstoten.

Niet alle aspirant-piloten hebben een lening van de bank nodig. In toenemende mate wordt de opleiding uit eigen zak betaald, zeggen enkele vliegscholen. Een enkele school vreest dat de opleiding "een studie voor kinderen van rijke ouders" wordt.

Failliet?

Sommige vliegscholen zijn bezorgd over hun voortbestaan. Ze zijn bang dat de opleidingen in Nederland failliet gaan, waardoor de kennis uit Nederland verdwijnt.

De vakbond van verkeersvliegers VNV had eerder kritiek op de vliegscholen. Vooral de voorlichting zou niet goed zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl