NOS NieuwsAangepast

Egypte veroordeelt buitenlanders

Een Egyptische rechtbank in Caïro heeft 27 buitenlandse medewerkers van niet-gouvernementele organisaties veroordeeld tot maximaal vijf jaar celstraf. Onder hen zijn 16 Amerikanen. Anderen komen uit Duitsland, Noorwegen, Servië en Arabische landen.

In totaal stonden 43 mensen terecht. De meeste buitenlandse verdachten zijn niet meer in Egypte. Ze werden bij verstek veroordeeld.

Het proces was omstreden. De medewerkers zijn veroordeeld voor "illegale politieke activiteiten" en het niet hebben van de juiste vergunningen. Ook hebben ze volgens de rechter buitenlands geld aangenomen om onrust in Egypte te stoken. Een van de veroordeelden is de zoon van de Amerikaanse minister van Transport. Hij kreeg vijf jaar cel.

Mensenrechten

De aangeklaagde ngo's zijn in Egypte actief op het gebied van mensenrechten en democratisering. In de uitspraak werd opdracht gegeven de kantoren van vijf ngo's te sluiten en bezittingen in beslag te nemen.

De zaak begon in december 2011, toen het land nog onder militair bewind stond. De politie viel de kantoren van 17 ngo's binnen. Medewerkers werden vastgehouden en computerbestanden in beslag genomen. De banden tussen Egypte en de Verenigde Staten kwamen door de rechtszaak onder druk te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl