NOS NieuwsAangepast

Parlementaire enquête naar Fyra

De Tweede Kamer houdt een parlementaire enquête naar de Fyra. Oppositiepartijen als CDA en D66 pleiten daar al langer voor en nu hebben ook de regeringspartijen VVD en PvdA zich achter het voorstel geschaard. Daardoor is er een meerderheid voor in de Kamer.

De Kamer wil weten hoe het zover heeft kunnen komen dat treinen met zoveel technische problemen zijn aangeschaft. Bij een enquête kunnen getuigen onder ede worden gehoord. Een enquête geldt als het zwaarste onderzoeksmiddel van de Kamer.

'Niet veilig'

VVD-Kamerlid De Boer noemt het het juiste moment om tot dit besluit te komen. "Er mankeert heel veel aan de Fyra; hij is zelfs niet veilig gebleken en dat kun je natuurlijk niet hebben op het spoor," zegt de VVD.

PvdA-woordvoerder Hoogland benadrukt dat er de laatste dagen veel gezegd is over de trein. "Het is een ingewikkeld dossier, zowel juridisch als financieel en technisch; alle vragen die nu nog openstaan moeten worden beantwoord."

Financiële onderbouwing

Gisteren werd bekend dat de NS wil stoppen met de trein. Staatssecretaris Mansveld heeft daar begrip voor, maar wil nog een financiële en juridische onderbouwing. Vrijdag praat het kabinet erover.

De NS heeft laten weten vrijdag een tijdelijke oplossing aan de staatssecretaris voor te leggen. Waarschijnlijk wil de NS meer intercity's inzetten tussen Den Haag en Brussel. Ook wordt gekeken naar een eventuele uitbreiding van de Thalys tussen Brussel en Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl