NOS NieuwsAangepast

Afkickkliniek voor terroristen

In Saudi-Arabië kunnen veroordeelde al-Qaidastrijders sinds enkele maanden een speciale behandeling krijgen.

De oud-strijders worden behandeld in een soort afkickkliniek voor terroristen, waar goed gedrag wordt beloond met allerlei luxe. Op deze manier hoopt Saudi-Arabië de veroordeelden op termijn weer terug te kunnen plaatsen in de maatschappij.

Zo ook Khaled (38), die opgroeide in Saudi-Arabië en als kind op televisie beelden zag van de oorlog in Bosnië. Vanaf toen wist hij dat hij moslims wilde helpen; waar ook ter wereld.

Via de Filipijnen kwam hij in Tora Bora terecht, een bergachtige streek bij de grens tussen Afghanistan en Pakistan. Daar trainde hij jonge jihadisten en ontmoette enkele keren Osama bin Laden. Uiteindelijk werd hij opgepakt door de Pakistaanse autoriteiten.

Guantanamo

Eenmaal overgedragen aan Amerika belandde hij in Guantanamo Bay. "We werden daar gemarteld en geslagen. Het was daar niet makkelijk. Het ging verder dan lichamelijke marteling", vertelt Khaled in een gesprek met correspondent Sander van Hoorn.

Toen hij in 2005 werd vrijgelaten en werd uitgeleverd aan Saudi-Arabië, kwam hij opnieuw in de gevangenis terecht. Sinds enkele maanden verblijft hij in een zogenoemde afkickkliniek, waar wordt geprobeerd hem weer op het rechte pad te krijgen.

Hij betwijfelt of ook iemand als Osama bin Laden te behandelen zou zijn in een dergelijk centrum. "Hij was een leider en dacht altijd dat hij gelijk had. Echte leiders zullen hun fouten nooit toegeven...".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl