Hoogste waterstand Passau bereikt

 »
  AFP

In Passau in Zuid-Duitsland heeft het waterpeil van de Donau gisteravond 12,80 meter bereikt. Dat is de hoogste stand in meer dan 500 jaar. De gemeente verwacht dat het waterpeil niet verder stijgt.

Grote delen van de grensstad staan onder water. De elektriciteit is afgesloten en het openbaar vervoer ligt stil. Zo'n 600 brandweerlieden en 150 militairen proberen het water te stoppen en bewoners van voldoende eten en drinken te voorzien.

Noodhulp

Bondskanselier Merkel brengt vandaag een bezoek aan Passau, waar de Inn en de Ilz in de Donau monden. Gisteren werd al bekend dat de deelstaatregering van Beieren 150 miljoen euro noodhulp beschikbaar stelt aan de getroffen regio.

In andere delen van Beieren is het waterpeil iets gezakt. Ook in de deelstaat Thüringen wordt afgeschaald. Rond Dresden is de situatie nog wel dreigend. Het peil van de Elbe is daar gestegen tot meer dan 7 meter.

Praag

Ook in Tsjechië blijft de situatie kritiek. Daar zijn 7000 mensen geëvacueerd. Zeker zes mensen zijn sinds zondag verdronken; vier watersporters worden vermist. In Praag is een rampenplan actief; verwacht wordt dat de historische binnenstad gespaard blijft.

Deel deze pagina

Video

Waterpeil Passau bereikt hoogste stand

Het waterpeil in de Zuid-Duitse stad Passau heeft de hoogste stand in 500 jaar bereikt. Er is wel een klein lichtpuntje voor de... stad want de verwachting is niet dat het water nog verder zal stijgen.

Audio

  • Wouter Meijer: stroom Passau uitgezet voor de veiligheid Sinds 1501 heeft het water niet zo hoog gestaan in de Duitse plaats Passau. Het water blijft maar verder stijgen. Correspondent... Wouter Meijer ging er kijken.
  • Grote delen Passau onder water In de Duitse deelstaat Beieren blijft het water maar verder stijgen. Sinds 1501 heeft het water niet zo hoog gestaan in de plaats... Passau. Grote delen van de stad, die op het kruispunt ligt van de rivieren de Donau, de Inn en de Ilz, staan onder water. Wouter Meijer stond gisteravond tussen de reddingstroepen in Passau.
  • "Misschien slapen we vannacht in een sporthal" In Duitsland en ook er omheen, in Oostenrijk en Tsjechië, is de wateroverlast groot. Ook daar zijn door overvloedige regenval... rivieren buiten hun oevers getreden. In sommige overstroomde dorpen worden mensen met een boot uit hun huis gehaald.
  • Tim de Wit: droog weer voorspeld in Praag Correspondent Tim de Wit is in Praag, waar het historische centrum onder dreigt te lopen.

Video en Audio

Meer video en audio