Ook NS ziet niets meer in Fyra

De V250-treinstellen zijn zorgenkinderen voor de NS»
De V250-treinstellen zijn zorgenkinderen voor de NS ANP

De Nederlandse Spoorwegen willen stoppen met de Fyra. Dat heeft de top van de NS vandaag meegedeeld in een gesprek met staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur.

Mansveld sprak na afloop van het overleg over een verstandig besluit, maar wil wel een onderbouwing. Daarin moet staan wat de financiële en juridische gevolgen zijn en hoe de NS de gevolgen voor de reiziger denkt op te vangen.

Vrijdag hoopt Mansveld de onderbouwing van het NS-besluit en het kabinetsstandpunt naar de Tweede Kamer te sturen.

Onbetrouwbaar

De NS heeft aan het begin van de avond bekendgemaakt dat de V250-trein van AnsaldoBreda niet voldoende betrouwbaar is om een "robuuste dienstregeling" te onderhouden.

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS trok vrijdag dezelfde conclusie.

Onderzoek

De NS en de NMBS baseren zich op een onderzoek naar de technische gesteldheid van de trein. Ook werd gekeken of de problemen oplosbaar zijn en op welke termijn.

Aanleiding voor het onderzoek was het loslaten van een bodemplaat in januari en andere problemen met de gloednieuwe treinstellen. De Fyra-dienst tussen Antwerpen en Amsterdam werd toen opgeschort.

Herstelplan

AnsaldoBreda heeft de gelegenheid gekregen om een herstelplan in te dienen. De termijn waarbinnen dit moest gebeuren werd overschreden.

Het plan dat uiteindelijk werd ingediend kwalificeert de NS als ontoereikend. "Volledige commerciële inzet zou in het meest gunstige geval niet voor 2018 te verwachten zijn", schrijft de NS.

Deel deze pagina

Video

  • video Peter ter Velde: NS vraagt om herkansing De Nederlandse Spoorwegen willen stoppen met de Fyra. Dat heeft de top van de NS vandaag meegedeeld in een... gesprek met staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur. Verslaggever Peter ter Velde in Utrecht, bij het hoofdkantoor van NS.
  • video Mansveld: NS stopt met Fyra De Nederlandse Spoorwegen willen stoppen met de Fyra. Dat heeft de top van de NS vandaag meegedeeld in een... gesprek met staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur.
  • video Ron Fresen: rapport over Fyra vrij dramatisch De Belgen deden het vrijdag al en nu zegt ook de NS het hardop: de hogesnelheidstrein Fyra is defintitief van... de baan. Na een hele dag van topoverleg op het ministerie van Infrastructuur, kwam eindelijk het hoge woord eruit. Ron Fresen in Den Haag.

Audio

  • Mansveld: verstandig besluit van NS, maar heeft wel onderbouwing nodig De Nederlandse Spoorwegen willen stoppen met de Fyra. Dat heeft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur bevestigd na afloop... van het overleg met de top van de NS.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 1903 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 2495 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 1909 keer afgespeeld

Meer video en audio