NOS NieuwsAangepast

Kabinet Curaçao nog niet beëdigd

De voor vandaag geplande beëdiging van het nieuwe Curaçaose kabinet onder leiding van premier Ivar Asjes gaat niet door. Het is niet duidelijk wanneer de nieuwe leden van het kabinet van Curaçao de eed wel af zullen leggen.

Op 23 mei werd de beëdiging ook al uitgesteld. Dat kwam door de moord op de leider van de grootste coalitiepartij, Helmin Wiels.

Waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede heeft in een brief aan de elf leden van de regeringscoalitie gezegd dat de installatie van de nieuwe regering pas kan plaatsvinden als iedereen is gescreend.

Terugkeer

Asjes diende vorige week zijn ontslag in als parlementslid bij de Statenvoorzitter, maar vroeg vlak voor het weekend om dit ontslag aan te houden. Hij gaf daarmee voeding aan het bericht dat hij zelf niet door de screening was gekomen. Asjes ontkende dat vervolgens met klem op zijn Facebookpagina.

Of de Statenvoorzitter het ontslag van Asjes aanhoudt, is nog maar de vraag. De geloofsbrieven van zijn opvolger zijn vorige week al door het parlement goedgekeurd. Het is nog maar de vraag of een terugkeer in het parlement juridisch mogelijk is.

Machtsstrijd

Ondanks deze onduidelijkheid slaagde Asjes er dit weekend toch in zijn greep op Pueblo Soberano te verstevigen. Het partijbestuur, dat een rol zag voor zichzelf in de formatie, werd gevraagd om opzij te stappen omdat zij "de koers van Helmin Wiels niet zouden volgen".

De machtsstrijd in de partij gaat tussen Ivar Asjes en de broer van Helmin Wiels, Aubert Wiels. Mocht de laatste niet opstappen, dan dreigt de vijfmansfractie van Pueblo Soberano uit de partij te stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl