NOS NieuwsAangepast

Campings uiterwaarden ontruimd

Nederland houdt rekening met problemen die kunnen ontstaan vanwege de grote hoeveelheid water die vanuit Midden-Europa ons land binnenkomt. Het water in de Rijn is boven het kritieke punt van 12 meter boven NAP gekomen. Boven die 12 meter kunnen uiterwaarden onderlopen en moeten er maatregelen worden genomen.

In de uiterwaarden langs de Waal in Gelderland wordt bijvoorbeeld een aantal campings ontruimd. Bij camping Waalstrand in Gendt loopt het water maandagochtend langzaam het veld op. De eigenaar heeft het water in deze tijd van het jaar nog nooit zo hoog zien staan.

Boeren in het rivierengebied bereiden zich voor om hun vee, dat nu graast op de uiterwaarden, te verplaatsen.

Voetveren

Volgens Rijkswaterstaat zijn de hoge waterstanden uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. De stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein zijn opengezet. Het Waterschap Rivierenland verwacht donderdag de hoogste stand.

Ook bij Staatsbosbeheer worden maatregelen genomen vanwege de hoge waterstand. "Boswachters in Gelderland zijn bezig om dieren die normaal in de uiterwaarden staan naar andere gebieden te krijgen", aldus een woordvoerder. "Daarvoor moeten wel delen van het natuurgebied worden afgesloten voor mensen zodat de dieren rustig kunnen vertrekken. Dit is bijvoorbeeld het geval in de Bizonbaai bij Nijmegen. Ook sommige bijzondere vogelsoorten kunnen last krijgen van het water. Zij zitten nu midden in het broedseizoen en kunnen niet wegvliegen."

Verschillende voetveren over de Waal zijn uit de vaart gehaald vanwege het hoge water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl