NOS NieuwsAangepast

Protest in Turkije gaat door

De protesten in Istanbul en andere Turkse steden gaan door. Aan het begin van de ochtend waren er in Istanbul nieuwe rellen tussen betogers en de politie, meldt de Turkse krant Hurriyet.

De botsingen waren vooral in de wijk Besiktas, waar het kantoor van premier Erdogan staat. De betogers worden in Besiktas gesteund door supporters van de lokale voetbalclub.

Mondkapjes

Op het Taksimplein was het daarentegen vanochtend relatief rustig. Er waren enkele honderden demonstranten aanwezig, die barricades hadden opgebouwd. Het plein was vrijdag en zaterdag het toneel van de ernstigste rellen.

Langs de barricades liepen veel mensen die op weg waren naar hun werk. Sommigen van hen droegen mondkapjes om geen traangas in te ademen, dat de politie inzet tegen de betogers.

Erdogan wijkt niet

De onrust in Turkije ontstond vrijdag toen de politie een demonstratie bij het Taksimplein uiteendreef. Honderden mensen hadden zich in een tentenkamp verzameld om te betogen tegen de afbraak van een park. De betogers waren het niet eens met de plannen van premier Erdogan om op de plaats van het park een winkelcentrum in te richten.

Daarna sloeg de vlam in de pan en werd de relatief kleine betoging een veel grotere die vooral gericht was tegen premier Erdogan. Hem wordt onder meer een autoritaire regeerstijl verweten. De betogers eisten zijn aftreden, maar Erdogan wil van geen wijken weten. Hij gaat vandaag volgens planning naar Marokko.

"Schuld sociale media"

De Turkse premier gaf gisteravond de sociale media de schuld van de onlusten in het land. "Er is nu een dreiging die Twitter heet. De beste voorbeelden van leugens kun je daar vinden. Wat mij betreft zijn de sociale media de ernstigste bedreiging voor de samenleving." Ook de oppositiepartijen gaan niet vrijuit, zei Erdogan. "We gaan ervan uit dat de belangrijkste oppositiepartij de protesten aanwakkert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl