NOS NieuwsAangepast

Beroep Libië tegen Kadhafi-besluit

Libië tekent beroep aan tegen het besluit van het Internationaal Strafhof dat Saif al-Islam Kadhafi in Den Haag moet worden berecht, en niet in Libië. De Libische minister van Justitie zegt dat zijn land het Strafhof ervan zal overtuigen dat Libië in staat is de zoon van de gedode dictator Muammar Kadhafi een eerlijk proces te geven.

Rechters van het Strafhof bepaalden vrijdag dat Libië Saif al-Islam (40) moet uitleveren. Het hof vreest dat hij geen eerlijk proces krijgt in Libië. Ook zou Libië een andere aanklacht voorbereiden dan het Strafhof.

Uitlevering

Saif al-Islam werd in november 2011, in de nasleep van de volksopstand tegen zijn vader, in de westelijke stad Zintan gevangengenomen door opstandelingen. Sindsdien zit hij daar vast. De opstandelingen hebben geweigerd Saif al-Islam uit te leveren aan de centrale Libische autoriteit.

Saif al-Islam was een van de meest vooraanstaande figuren in het Kadhafi-regime. Hij werd gezien als een mogelijke opvolger van zijn vader. Het Strafhof verdenkt hem van misdaden tegen de menselijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl