Zware onlusten in Turkse steden

In Istanbul was het afgelopen nacht opnieuw onrustig»
In Istanbul was het afgelopen nacht opnieuw onrustig AFP

In Istanbul en in andere Turkse steden zijn tot diep in de nacht rellen geweest. Rond het centrale Taksimplein in Istanbul vochten betogers urenlang met agenten. Er werd met stenen gegooid en de politie gebruikte waterkanonnen en traangas.

Om te voorkomen dat de politie op het Taksimplein kan komen, hebben betogers barricaden opgeworpen, zegt correspondent Bram Vermeulen. De rellen in Istanbul waren vooral in de buurt van het kantoor van premier Erdogan. Voetbalsupporters zijn daar al een aantal dagen geleden begonnen met rellen. De politie wist te voorkomen dat de betogers bij het gebouw kwamen.

"Rennende veldslag"

Ook in andere Turkse steden waren gisteravond en vannacht onlusten, onder meer in de hoofdstad Ankara, Izmir, Adana en in Antakya, niet ver van de Syrische grens.

"De demonstranten zeggen: nu moeten we onze broeders gaan helpen", zegt Bram Vermeulen. "Je ziet dat de strijd en het doel verschuiven. Van een protest dat begon met een paar bomen die gered moesten worden, is het nu een rennende veldslag geworden."

Dictator

Het protest in Turkije begon vorige week op het Taksimplein. Betogers protesteerden aanvankelijk tegen bouwplannen in een park bij het plein, maar de onvrede richt zich inmiddels, meer in het algemeen, op de regering van premier Erdogan. Erdogan zou zich opstellen als dictator. De premier verwierp die kritiek en deed de betogers af als extremisten.

Bij de gewelddadige protesten zijn de afgelopen dagen verspreid over Turkije meer dan 1700 mensen opgepakt. In bijna zeventig Turkse steden gingen mensen de straat op.

Deel deze pagina

Video

In Istanbul is een twintigjarige demonstrant omgekomen tijdens de protesten tegen de Turkse regering. Hij... werd geraakt toen een taxi inreed op een groep demonstranten en hij overleed later in het ziekenhuis.

 • Taksimplein stroomt weer vol met betogers

  In Istanbul is een twintigjarige demonstrant omgekomen tijdens de protesten tegen de Turkse regering. Hij... werd geraakt toen een taxi inreed op een groep demonstranten en hij overleed later in het ziekenhuis.

 • Turkse president: rellen zijn onderdeel van het democratisch proces

  De Turkse president Gül heeft laten weten dat hij vreedzame protesten beschouwt als onderdeel van het... democratische proces. Hij riep op tot kalmte en zei ook dat de boodschap van het protest niet onopgemerkt is gebleven.

 • Onrustige nacht in Turkse steden

  Het was weer tot diep in de nacht onrustig in grote Turkse steden. In Istanbul waren er opnieuw gevechten... tussen demonstranten en de politie. En ook in Izmir en Ankara kwam het tot geweld. Aan de lijn correspondent Bram Vermeulen.

 • "Veldslag" in Istanbul

  In Turkse steden wordt opnieuw gedemonstreerd tegen de regering van premier Erdogan. In Istanbul lopen die... protesten opnieuw uit de hand. Correspondent Bram Vermeulen doet verslag.

Audio

 • "Turken komen voor zichzelf op" In de Turkse stad is het afgelopen nacht opnieuw tot ongeregeldheden gekomen. Duizenden betogers raakten slaags met de politie. Er... werd met stenen gegooid en de politie gebruikte waterkanonnen en traangas. Ook in Amsterdam en Rotterdam waren afgelopen weekend protestdemonstraties. Özge Sabaper van de Turkse Jongeren Beweging uit Rotterdam was daarbij.
 • Bram Vermeulen: onrustige nacht in Turkije Turkije heeft een zeer onrustige nacht achter de rug. Rond het centrale Taksimplein in Istanbul vochten betogers urenlang met... agenten. Wat begon als een demonstratie tegen de renovatie van het Taksimplein in Istanbul, is uitgemond in een breed volksprotest. Correspondent Bram Vermeulen.

Video en Audio

Meer video en audio