NOS NieuwsAangepast

Rampenplannen in delen Duitsland

In een aantal steden en gemeenten in het zuiden en oosten van Duitsland zijn de rampenplannen in werking getreden vanwege de overstromingen. Dagenlange regen heeft de waterstanden in de rivieren voor de maand juni tot extreme hoogten gebracht.

In Passau is het peil van de Donau normaal gesproken 4 meter 50. Vanavond wordt 11 meter 20 verwacht. Dat is in meer dan 100 jaar in juni niet voorgekomen. Een groot deel van de binnenstad staat al blank.

Inn

Passau wordt niet alleen bedreigd door het water uit de Donau, ook de Inn heeft een abnormaal hoog waterpeil. Bij Passau komen de Donau en de Inn samen.

In Beieren en Thüringen worden complete dorpen geëvacueerd. En in de grotere plaatsen en steden worden nooddijken gebouwd. Dat is onder meer het geval in Chemnitz en Zwickau.

De situatie is zo ernstig dat het Duitse leger op het punt staat om in actie te komen. De politie en brandweer in de deelstaten Beieren, Saksen en Thüringen kunnen het werk niet meer aan. Bondskanselier Merkel heeft al gezegd dat legereenheden overal mogen gaan helpen.

Tsjechië

Niet alleen in Duitsland is het mis, ook Oostenrijk, Zwitserland en Tsjechië hebben grote problemen. Met name in de Tsjechische hoofdstad Praag wordt rekening gehouden met flinke overstromingen.

In heel midden Europa heeft het verkeer last van de dagenlange regenval. Tientallen wegen, waaronder een aantal snelwegen, is niet of nauwelijks te berijden. De autobahn van Salzburg naar München staat voor een deel onder water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl