NOS NieuwsAangepast

Waterpeilrecord Donau bij Passau

Nog nooit heeft het waterpeil in de Donau bij Passau zo hoog gestaan in juni. Vanmiddag werd een stand van 7 meter en 60 centimeter gemeten en gevreesd wordt dat vanavond laat 11 meter 20 centimeter wordt bereikt. Normaal voor juni is 4 meter 50.

Over de waterhoogten zijn gegevens tot zo'n 300 jaar terug bekend, maar wat er nu gebeurt is nog nooit vertoond, zeggen deskundigen.

Oogst

Het historische centrum van de Zuid-Duitse stad staat al onder water en het peil in de Donau stijgt nog steeds. De deskundigen verwachten dat het peil morgenmiddag pas wat zal gaan zakken. Voorlopig blijft het hard regenen, waarschijnlijk wordt het morgenochtend vroeg droog.

De toestand in Beieren verslechtert nog steeds. Enorme stukken land zijn ondergelopen en veel boeren zijn bang dat hun oogst verloren zal gaan. De oogst was al aangetast doordat het in het voorjaar veel te koud was.

Ook het verkeer heeft veel last van het extreem slechte weer: In grote delen van Zuid-Duitsland en West-Oostenrijk staan wegen onder water vanwege de aanhoudende regen en het hoge waterpeil in de rivieren.

Stapvoets

De A8 bij München staat onder water richting Salzburg. De weg ligt relatief laag en gaat over een rivier heen. Van Salzburg naar München rijdt het verkeer al de hele dag stapvoets over tientallen kilometers. Ook de andere kant op is het niet best.

In Oostenrijk zijn de problemen minstens zo groot volgens de ANWB. "Zeker in het Salzburgerland, ten zuiden van Salzburg. Kaprun en Zell am See zijn niet te bereiken met de auto." De A10 bij Flachau is ook dicht.

Noodtoestand

Ook in Zwitserland en Tsjechië wordt het peil van de rivieren nauwlettend in de gaten gehouden. Volgens Tsjechische media wordt Praag bedreigd door het hoge water uit de Moldau. In verschillende provincies van het land is de noodtoestand uitgeroepen.

In de loop van zondag kan het peil van de rivier de Rijn in Nederland door de aanvoer van regenwater uit Duitsland stijgen tot 12 meter boven NAP. Enkele uiterwaarden zijn al een klein beetje ondergelopen. Als het water verder stijgt dan 12 meter lopen bijna alle uiterwaarden onder.

Beheerders van uiterwaarden zijn gewaarschuwd om het vee en eventuele campings weg te halen van het land. Weerman Gerrit Hiemstra denkt dat we ook in Nederland overlast kunnen krijgen van het water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl