NOS NieuwsAangepast

'Lords' geschorst voor lobbyen

Drie leden van het Britse Hogerhuis worden ervan beschuldigd tegen betaling te lobbyen. De Britse krant Sunday Times heeft de drie Lords undercover gefilmd. Op de beelden bieden de mannen hulp aan een zonne-energiebedrijf, een nep-onderneming opgezet door journalisten.

Eén van de mannen, Lord Cunningham van de Labour-partij, was eerder minister onder Tony Blair. Hij bood aan om premier Cameron te vragen om zonne-energie op de agenda te zetten. Cunningham was ook bereid parlementaire vragen te stellen voor ongeveer 14.000 euro per maand. In een reactie zei de Lord dat hij alleen een bedrag noemde omdat hij al vermoedde dat het journalisten waren die hem de vraag stelden.

Feestjes

Op de beelden is verder te zien hoe Lord Mackenzie (Labour) zegt dat hij tegen betaling feestjes kan organiseren op het terras van het Britse Hogerhuis.

Ook Lord Laird, van de Noord-Ierse partij Ulster Unionist, probeerde een deal te sluiten voor het stellen van parlementaire vragen. Dat blijkt uit een ander onderzoek van het BBC-tv-programma Panorama.

Ontkennen

Het is voor leden van het Britse Hogerhuis verboden om geld aan te nemen in ruil voor lobbyen. De drie politici zijn geschorst. Ze ontkennen zich schuldig te hebben gemaakt aan het overtreden van de regels.

Afgelopen week werd al bekend dat een kamerlid van de conservatieve partij, Patrick Mercer, geld had aangenomen in ruil voor het geven van advies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl