NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis slaat alarm over Qusair

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de situatie in Qusair. De stad in het noordoosten van Syrië wordt al twee weken belegerd door troepen van president Assad. Duizenden burgers zitten in de val en kunnen geen kant op. Zij hebben dringend hulp nodig, zegt het Rode Kruis. Er is een tekort aan eten, drinken en medische hulpmiddelen.

Het Rode Kruis wil graag de stad in om de mensen te helpen, maar dat kan alleen met toestemming van de strijdende partijen. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken heeft op de staatstelevisie gezegd dat het Rode Kruis Qusair in mag, nadat de militaire operaties zijn uitgevoerd.

Blokkade

Qusair ligt vlakbij de grens met Libanon. De troepen van Assad krijgen hulp van de Libanese organisatie Hezbollah. Hezbollahstrijders zijn de grens overgestoken om de opstandelingen uit Qusair te verdrijven.

Het eind van het bloedige conflict in Syrië is nog niet in zicht. Geen van de strijdende partijen lijkt sterk genoeg voor een beslissend offensief.

Ook aan het diplomatieke front wordt geen vooruitgang geboekt. In de VN-Veiligheidsraad wordt achter de schermen opnieuw onderhandeld over een Syrië-resolutie. Rusland lijkt opnieuw een blokkade op te werpen.

Diplomaten zeggen dat Moskou niets voelt voor een verklaring waarin kritiek wordt geleverd op de belegering van Qusair. De Russen zeggen dat er ook geen VN-verklaring is opgesteld toen de stad door de opstandelingen werd veroverd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl