NOS NieuwsAangepast

Uiterwaarden kunnen onderlopen

Rijkswaterstaat heeft de beheerders van de uiterwaarden langs de Rijn gewaarschuwd voor hoogwater. In de loop van zondag kan het peil van de rivier door de aanvoer van regenwater uit Duitsland stijgen tot 12 meter boven NAP. Dat is het niveau waarbij de uiterwaarden onderlopen. Dat kan problemen opleveren, omdat boeren op een aantal plekken vee in de uiterwaarden laten grazen en er ook wel campingplaatsen zijn.

Dat de uiterwaarden onderlopen is niet bijzonder. De gebieden zijn er juist voor om de rivieren ruimte te geven, maar dat gebeurt meestal in de wintermaanden. Zo met de zomer in aantocht is het volgens Rijkswaterstaat vrij uitzonderlijk. De verwachting is dat het peil van de Rijn de komende dagen nog verder stijgt, tot ongeveer 13,5 meter op dinsdag.

In Duitsland zijn hier en daar gebieden ondergelopen. Op verschillende plaatsen langs Rijn, Donau en Neckar zijn nooddijken geplaatst. De afgelopen dagen zijn daar al twee mensen verdronken. Ook in Zwitserland, Oostenrijk en Tsjechië wordt het peil van de rivieren nauwlettend in de gaten gehouden. Meteorologen voorspellen voor de komende dagen nog meer regen in die landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl