NOS NieuwsAangepast

Spanning loopt op in Istanbul

De Turkse regering heeft extra politiemensen naar Istanbul gestuurd om de aanhoudende protesten de kop in te drukken. Duizenden demonstranten proberen opnieuw naar het centrale Taksimplein te komen en de politie zet alles op alles om dat te voorkomen.

Delen van de stad zijn afgesloten en het openbaar vervoer ligt grotendeels stil. Ook zijn er berichten dat het mobiele verkeer rond het Taksmimplein wordt gestoord. Duizenden mensen zijn een brug over de Bosporus overgestoken om naar het Taksimplein te gaan. Ze worden in de wijk Besiktas tegengehouden.

Gezipark

Demonstranten bezetten sinds begin deze week het Gezipark bij het Taksimplein. Het park moet wijken voor een winkelcentrum en de demonstranten zeggen dat daarmee een van de laatste stukjes groen in de stad verdwijnt. Ook zijn ze kwaad over het ontbreken van inspraak.

De protesten zijn de laatste dagen uitgegroeid tot een grote demonstratie tegen het beleid van premier Erdogan die met zijn AK-partij beschikt over een ruime meerderheid in het parlement. Ook in andere steden wordt gedemonstreerd.

In Ankara probeerden demonstranten vanochtend naar het parlement te lopen, maar ze werden tegengehouden door de politie.

Traangas

Gisteren raakten in Istanbul enkele tientallen mensen gewond toen de politie de betogers met traangas en waterkanonnen probeerde te verdrijven. Vannacht is ook op betogers geschoten met rubberkogels.

Enkele politiemensen lijken dienst te weigeren. Betogers zeggen dat politieagenten zelfs gasmaskers hebben uitgedeeld aan mensen op het Taksimplein.

De Turkse staatsmedia berichten nauwelijks over de onrust, onafhankelijke media doen wel verslag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl