NOS NieuwsAangepast

"Medisch hulpmiddel goedkoper"

Zorgverzekeraars denken dat ze flink kunnen besparen op medische hulpmiddelen. Volgens Achmea kunnen de kosten met een miljard euro omlaag; dat is een kwart van de totale kosten.

Verzekeraar CZ wil om te beginnen de prijs van stomazakjes omlaag krijgen. CZ betaalt nu vier euro per stomazakje, terwijl de verzekeraar een vergelijkbaar product voor 15 à 20 cent in China kan laten maken.

Onmogelijk

Stomaproducent Coloplast zegt dat een prijsverlaging naar 20 cent onmogelijk is. "Dan krijg je een zakje dat wij misschien in 1950 hebben uitgevonden en nu in China laten maken. Ik denk dat niemand terug wil naar de situatie van 60 jaar geleden", zegt directeur Richel Klauwer.

Ook de Stomavereniging vreest dat mensen straks worden opgescheept met een slecht product. Ze willen eerst zekerheid dat de kwaliteit van de stoma's gewaarborgd kan worden.

Scherper ingekocht

CZ zegt dat de stomadragers zich geen zorgen hoeven te maken: de kwaliteit wordt niet minder; er wordt alleen scherper ingekocht.

De zorgverzekeraar onderhandelt nu met producenten van stomazakjes en allerlei andere medische hulpmiddelen over prijsverlagingen. Ook andere verzekeraars zoals Menzis en Achmea zijn bezig om de prijzen omlaag te krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl