NOS NieuwsAangepast

Nog geen besluit NS over Fyra

De Nederlandse Spoorwegen hebben nog geen besluit genomen over de toekomst van de Fyra.

De Belgische spoorwegen zijn gestopt met de hogesnelheidstrein vanwege veiligheidsproblemen.

Anders dan de Belgische spoorwegen heeft NS al Fyra-treinstellen. Het Nederlandse bedrijf zou daarmee ook op het Belgische net kunnen rijden.

Onderzoek

NS laat weten dat het Nederlandse onderzoek naar de technische mankementen half juni wordt afgerond. Staatssecretaris Mansfeld stuurt de conclusies naar de Tweede Kamer. Pas na het Kamerdebat erover neemt NS een besluit over de toekomst van de Fyra.

Uit onderzoek in opdracht van de NMBS blijkt dat de Fyra op zeker 26 punten cruciale veiligheidsproblemen heeft en dat het zo'n twee jaar duurt om de treinen te herstellen.

'Helden'

Volgens reizigersvereniging Rover zijn de mensen die in januari met de Fyra gereisd hebben helden, omdat ze in een onveilige trein gezeten hebben. Rover verwacht dat ook de NS nu stopt met de Fyra.

Een woordvoerder pleit ervoor dat er zo snel mogelijk weer 16 keer per dag een treinverbinding komt tussen Nederland en België. De NMBS heeft gezegd dat er in december weer 12 keer per dag een trein rijdt.

Prorail, dat verantwoordelijk is voor de veiligheid op het Nederlandse spoor, wil niet reageren op het nieuws dat de Fyra op veel punten onveilig is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl