NOS NieuwsAangepast

Rebellen: versterkingen naar Qusair

De rebellen in Syrië gaan versterkingen sturen naar de stad Qusair. Dat melden bronnen aan de BBC. Hoeveel manschappen naar de stad gaan is niet duidelijk.

Volgens de Syrische oppositie zijn het er duizend, maar de BBC stelt dat het er minder zijn. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten heeft het over honderden strijders die vanuit het noordoosten de stad binnenkomen.

Groot offensief

Sinds twee weken is het Syrische regeringsleger bezig met een groot offensief om Qusair te heroveren op de rebellen. De stad ligt vlak bij de grens met Libanon. De militairen van president Assad worden geholpen door strijders van de Libanese Hezbollah-beweging.

Dat de oppositie extra troepen naar Qusair kan sturen, duidt er volgens de BBC op dat de stad nog niet is omsingeld, zoals de Syrische staatstelevisie heeft beweerd. Het is niet bekend hoeveel strijders er in de stad zijn. De stad is voor beide partijen van groot strategisch belang.

Zorg dringend nodig

Volgens bronnen van de BBC wordt de humanitaire situatie in Qusair steeds slechter. Zo'n 800 mensen hebben dringend medische zorg nodig. "Er zijn ongeveer 30.000 mensen in Qusair. De meesten kunnen er niet uit en leven onder de grond. Soms wonen er twee of drie gezinnen in één kamer. Er is ook geen water en er is al geen vier maanden elektriciteit."

Eerder deze week zei de Syrische oppositie dat het niet aan de geplande internationale conferentie wil deelnemen zolang er nog wordt gevochten in Qusair. Wanneer die conferentie wordt gehouden is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl