Geldtekort voor oorlogsgraven

Er is de komende jaren meer geld nodig om tienduizenden Nederlandse oorlogsgraven in landen als Duitsland en Indonesië te onderhouden. Dat zegt Oorlogsgravenstichting (OGS), die namens Nederland wereldwijd ruim 50.000 graven onderhoudt.

Volgens de stichting komt het geldtekort onder meer door de stijgende lonen van werknemers die in het buitenland werken. Zo werken er in Indonesië 120 mensen die de graven schoonhouden en bloemen en planten vervangen. Bijna de helft van alle Nederlandse oorlogsgraven ligt in Indonesië.

Oorlogsgravenstichting krijgt jaarlijks 2,9 miljoen euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken. OGS zegt volgend jaar in totaal 3,1 miljoen euro nodig te hebben.

Donaties

De stichting heeft een gat van twee ton op te vullen en is bezig om donaties te werven. "Het is maar de vraag of dat gaat lukken. We krijgen al giften van nabestaanden van oorlogsslachtoffers, maar dat is niet genoeg", zegt een woordvoerder van OGS.

De stichting zegt dat de tijd dringt en dat er volgend jaar geen geld meer is. "De mensen die daar liggen, hebben gestreden voor Nederland en verdienen een eervolle rustplaats", aldus een woordvoerder van de Oorlogsgravenstichting.

Het ministerie zegt nog in gesprek te zijn met de stichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl