NOS NieuwsAangepast

Rusland levert Syrië MiG's

Rusland gaat tien gevechtsvliegtuigen leveren aan Syrië. Het gaat om tien MiG-29-toestellen. De directeur van de MiG-fabriek heeft gezegd dat het om een levering gaat naar aanleiding van een bestaand contract. Een delegatie van de MiG-fabriek is op dit moment in Syrië om de laatste details van de levering te bespreken.

Rusland levert al jaren wapens aan Syrië. Een woordvoerder van de Russische president Poetin zei in een reactie op de verkoop van de MiG's dat de bestaande wapencontracten zullen worden nagekomen.

Nieuwe wapencontracten zullen waarschijnlijk niet worden gesloten, aldus de zegsman van Poetin.

Niet voor de herfst

Een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie liet tegelijkertijd weten dat Rusland niet voor de herfst luchtafweerraketten aan Syrië zal leveren. De zegsman zei dat het tijdstip van de levering afhankelijk zal zijn van de ontwikkelingen op dat moment in Syrië.

Gisteren kwam in het nieuws dat Assad in een interview met een tv-kanaal van Hezbollah zou gaan zeggen dat hij de luchtdoelraketten al binnen had. Maar in het daadwerkelijke interview dat werd uitgezonden zei hij het niet. Hij beperkte zich tot de opmerking dat Rusland had beloofd zich aan zijn contracten te houden.

Irritatie

De aankondiging van de Russische levering van luchtafweergeschut leidde bij westerse landen tot irritatie, omdat een mogelijk ingrijpen in Syrië door het afweergeschut een stuk ingewikkelder zal worden. De EU hief gisteren het wapenembargo tegen Syrië op. Dat betekent dat Europese landen wapens kunnen gaan leveren aan de rebellen.

Rusland en de VS hebben enkele weken geleden afgesproken dat er een internationale conferentie komt over Syrië. Aanvankelijk zou die eind mei gehouden moeten worden, maar dat is dus nog niet gebeurd. Wanneer de top wel doorgaat, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl