NOS NieuwsAangepast

ArkeFly niet blij met plan Lelystad

De topman van ArkeFly is niet blij met de plannen om vakantievluchten in de toekomst te verplaatsen van Schiphol naar Lelystad. Hij vindt het vooral kwalijk dat Schiphol niet heeft overlegd met de betrokken luchtvaartmaatschappijen.

Vandaag werd bekend dat veel vakantievluchten over een paar jaar worden overgeplaatst naar Lelystad om Schiphol te ontlasten. Het daadwerkelijke besluit daarover wordt volgend jaar genomen. Gehoopt wordt dat in 2017 op Lelystad kan worden gevlogen.

Werkgelegenheid

Volgens Van der Heijden moeten luchtvaartmaatschappijen zoals de zijne straks op twee locaties actief zijn. Arke vliegt op Europese en verre bestemmingen. Hij zegt dat vanaf Lelystad niet op die verre bestemmingen kan worden gevlogen. Bovendien kan op het vliegveld in Flevoland niet 's nachts worden gevlogen en zijn er niet voldoende faciliteiten zoals treinverbindingen, zegt de ArkeFly-topman.

Van der Heijden noemt het plan een heel slecht alternatief voor al die miljoenen Nederlanders die op vakantie willen. Hij verwacht dat er nog heel veel water door de polder moet stromen, eer het zover is.

PvdA-wethouder Jop Fackeldey van Lelystad is blij met het plan. Hij verwacht dat de beslissing economie en werkgelegenheid voor zijn stad betekenen.

Niet zomaar

Luchtvaarteconoom Hans Heerkens noemde de plannen in het tv-programma Nieuwsuur een logische stap. Volgens hem wordt er al jaren over gesproken om vluchten naar Lelystad te verplaatsen.

Heerkens zegt dat Schiphol zich richt op het overstapverkeer en de luchthaven chartervluchten naar Lelystad wil verplaatsen om te kunnen blijven groeien. Zonder de maatregel loopt Schiphol tegen de milieugrenzen aan.

De luchtvaarteconoom stelt dat Schiphol chartermaatschappijen zoals ArkeFly niet zomaar kan verwijderen van de luchthaven, want daar gaat de luchthaven niet over. Wel kan Schiphol de chartervluchten een minder hoge prioriteit geven.

Volgens Heerkens wordt met het plan de bereikbaarheid van de BV Nederland zonder meer vergroot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl