NOS NieuwsAangepast

"Monsterachtige" fraude Sotsji

Ongeveer de helft van de kosten voor de komende Olympische Winterspelen in Sotsji is verdwenen in de zakken van ondernemers die banden hebben met het Kremlin. Dat stelt de Russische oppositieleider Boris Nemtsov in een rapport dat hij vandaag presenteerde.

De Spelen in Sotsji zijn peperduur. Geschat wordt dat ze de Russische schatkist een kleine 40 miljard euro gaan kosten. Dat is vele malen duurder dan alle voorgaande Olympische Spelen en ongeveer vier keer zo duur als oorspronkelijk gepland.

Zwaar overschreden

Nemtsov schat dat er maar liefst tussen de 19 en 23 miljard euro is gestolen door "oligarchen en bedrijven uit de direct omgeving van de Russische president Poetin". Hij noemt onder meer de Russische Spoorwegen en Gazprom, twee staatsbedrijven.

Als al het gestolen geld in de schatkist was gebleven, dan had daar 3000 kilometer snelweg van kunnen worden aangelegd, stelt Nemtsov, of er hadden 800.000 mensen mee aan een woning kunnen worden geholpen.

Poetin veegde de verantwoordelijke autoriteiten in het openbaar de mantel uit, toen enkele maanden geleden bleek dat de kosten voor Sotsji voor de zoveelste keer zwaar overschreden zouden worden. De vice-voorzitter van het Russische Olympisch Comité, Achmed Bilalov, werd de laan uitgestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl