NOS NieuwsAangepast

Oppositie Syrië mijdt vredesoverleg

De oppositie in Syrië wil niet over vrede praten zolang de regeringstroepen doorgaan met moorden. Dat heeft een woordvoerder laten weten na een week van overleg tussen oppositiegroepen in Istanbul.

"Een internationale conferentie over een politieke oplossing in Syrië heeft geen betekenis, zolang daar slachtingen plaatsvinden", zei woordvoerder Khalid Saleh. Hij doelt onder meer op de gevechten bij Quasir, een bolwerk van de oppositie dat door regeringstroepen wordt bedreigd.

Een andere voorwaarde is dat de Libanese Hezbollahstrijders zich uit Syrië terugtrekken. Hezbollah wordt gesteund door Iran. Zolang Iran zich met de burgeroorlog bemoeit, zal de oppositie vredesbesprekingen niet steunen, zei Saleh.

Tegenslag

Het besluit van de oppositie is een forse tegenslag voor de landen de proberen een eind te maken aan de burgeroorlog in Syrië.

De regering van president Assad is wel bereid om aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Voorwaarde is wel dat Assad president blijft tot de verkiezingen in 2014. Het is niet uitgesloten dat hij daaraan meedoet.

Vertrek Assad

Voor de oppositie is die voorwaarde onaanvaardbaar. Die eist het vertrek van Assad. De westerse landen die de oppositie steunen, zijn het daarmee eens.

De door de VS en Rusland georganiseerde vredesbesprekingen zouden de komende maand in Genève moeten beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl