NOS NieuwsAangepast

Assad: Russische raketten binnen

De Syrische president Assad zegt dat Rusland hem luchtdoelraketten voor de lange afstand heeft geleverd. Dat meldt een Libanees tv-station dat een interview met hem had.

"De eerste Russische S-300-luchtdoelsystemen zijn geleverd. De rest zal snel komen", zou Assad hebben gezegd. Als het bericht klopt, dreigt een verdere escalatie van de Syrische burgeroorlog.

Israël had er bij Rusland op aangedrongen de systemen niet te leveren. Israël ziet de aanwezigheid van S-300's in Syrië als een bedreiging voor zijn eigen veiligheid.

Vliegtuigen uitschakelen

De afgelopen maanden heeft Israël luchtaanvallen op Syrië uitgevoerd om te voorkomen dat Assad geavanceerde wapens aan milities van het Libanese Hezbollah zou leveren. Hezbollah is een bondgenoot van Assad en een aartsvijand van Israël.

De S-300's die Rusland zou hebben geleverd, zijn geschikt om vliegtuigen en kruisraketten uit te schakelen. Ze hebben een bereik van 200 kilometer. Rusland levert ook de bijbehorende voertuigen, lanceerbuizen, radar en commandocentra.

Wapenembargo

De EU besloot maandag het wapenembargo tegen Syrië niet te verlengen. Rusland was tegen dat besluit, omdat het een vreedzame oplossing van het conflict in de weg zou staan.

Het interview van Assad met het aan Hezbollah gelieerde Al Manar TV wordt vanmiddag uitgezonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl