NOS NieuwsAangepast

Advies: diplomatie op de schop

De diplomatieke dienst moet drastisch op de schop, adviseert een commissie onder leiding van oud-procureur generaal Docters van Leeuwen. Er moet onder meer een diplomatenacademie komen en het aantal ambassades moet omlaag.

De commissie heeft een tussenrapportage overhandigd aan minister Timmermans. Die gebruikt het advies voor een brief over de modernisering van de diplomatie, die in juni naar de Tweede Kamer gaat.

Virtuele netwerkwereld

Docters van Leeuwen wijst op een fundamentele verandering. Naast de wereld van duidelijk omlijnde machtsblokken is er er nu een virtuele netwerkwereld, waarin onder meer niet-gouvernementele organisatie (ngo's), bedrijven en media actief zijn. De diplomaat-nieuwe stijl moet in dat netwerk kunnen opereren, schrijft de commissie.

De diplomatieke dienst moet onder meer moderniseren omdat Buitenlandse Zaken 40 miljoen extra moet schrappen, bovenop een bezuiniging van 60 miljoen van het vorige kabinet.

De commissie-Docters van Leeuwen concludeert wel dat het moderniseren van de diplomatieke dienst eerst geld zal kosten voordat er geld wordt bespaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl