NOS NieuwsAangepast

"Plan Teeven hap-snapwerk"

De burgemeesters van Heerhugowaard, Breda en Berkelland hebben vanmorgen nogmaals een oproep gedaan aan het kabinet en de Tweede Kamer om de bezuinigingen op het gevangeniswezen aan te passen.

De burgemeesters noemden de huidige plannen, waarbij tientallen gevangenissen moeten sluiten, 'hap-snapwerk'. Op een persconferentie in Den Haag zeiden ze nauwelijks betrokken te zijn geweest bij de plannen.

Burgemeester Van der Velden van Breda ontkende dat de oproep alleen gericht is op behoud van de lokale werkgelegenheid. "De maatschappelijke, economische en sociale impact hiervan kan niet", zei hij.

Second opinion

Gemeenten en provincies met gevangenissen binnen hun grenzen hebben een second opinion laten doen naar de plannen van staatssecretaris Teeven. Daaruit zou blijken dat de bezuinigingen een miljard minder opleveren.

Volgens het onderzoek heeft het kabinet niet meegerekend dat het afstoten van de gebouwen zo'n 400 miljoen euro kost. Ook andere kosten, zoals het invoeren van enkelbanden en laten afvloeien van personeel, zouden 600 miljoen hoger uitvallen.

Het kabinet wil in totaal 340 miljoen bezuinigen op het gevangeniswezen. Tientallen gevangenissen moeten dicht en zo'n 3700 medewerkers moeten op zoek naar een andere baan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl