NOS NieuwsAangepast

Hollande haalt hard uit naar Rehn

President Hollande heeft scherp uitgehaald naar de Europese Commissie, die gisteren met adviezen kwam over het economisch beleid van de EU-lidstaten. Brussel heeft ons niet te dicteren wat wij moeten doen, was de kern van Hollandes kritiek.

De Commissie vindt dat Frankrijk zijn beleid op zes terreinen moet hervormen. Onder meer het pensioenstelsel moet op de schop, zei eurocommissaris Rehn.

Hollande noemde dat een loze oproep, omdat de Franse regering zelf ook al heeft geconstateerd dat er iets moet veranderen. Er dreigt bij de pensioenen een tekort te ontstaan van 20 miljard euro en daarvoor zoeken we onze eigen oplossing, samen met de sociale partners, zei de president.

Merkel

Ook het streven om het begrotingstekort terug te dringen tot onder de 3 procent noemde Hollande een zaak voor de Fransen zelf. Hij sloeg terug met de constatering dat de Commissie zelf tekort schiet: van het Groeipact dat een jaar geleden werd opgesteld om onder meer de jeugdwerkloosheid terug te dringen, is niets terechtgekomen. "De EU moet dus zélf in actie komen", vindt Hollande.

Vanavond ontvangt Hollande bondskanselier Merkel. De twee gaan overleggen over de aanpak van de schuldencrisis en het stimuleren van de Europese economie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl