NOS NieuwsAangepast

Kabinet snijdt in onderwijssubsidies

Het kabinet gaat fors korten op subsidies in het onderwijs. Volgens minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker wordt vooral geschrapt in subsidies die niet bijdragen aan echte onderwijstaken. Met de maatregel is een bedrag van 200 miljoen euro gemoeid. Het kabinet wil dat op andere manieren aan onderwijs en onderzoek besteden.

Sommige instellingen worden fors gekort, maar er zijn ook activiteiten en instituten waar helemaal geen geld meer naar toe gaat. Het kabinet wil onder meer stoppen met het subsidiëren van Nederlandse Instituten in het buitenland.

Godsdienstonderwijs

Verder gaat er geen geld meer naar ouderorganisaties, humanistisch vormingsonderwijs en godsdienstonderwijs op openbare scholen, het Montesquieu Instituut, dat onderzoek doet naar Europese democratieën en het centrum voor Parlementaire Geschiedenis.

Ook worden verschillende subsidies die aflopen niet verlengd. Instellingen als het LAKS, het CITO en de Fryske Akademie krijgen te maken met een korting van 10 procent.

Pijnlijke maatregelen

Bussemaker en Dekker erkennen dat scherpe keuzes en pijnlijke maatregelen onvermijdelijk zijn. Volgens hen is ervoor gekozen het onderwijs te ontzien en blijven prioriteiten als leraren en techniek zoveel mogelijk buiten schot. Veel instituten die vergelijkbare taken hebben, moeten beter en efficiënter samenwerken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl