NOS NieuwsAangepast

Ivar Asjes nieuwe premier Curaçao

Ivar Asjes wordt de nieuwe premier van Curaçao. Dat maakte hij woensdag bekend op een persconferentie van zijn partij, Pueblo Soberano. Ivar Asjes was tweede man achter de vermoorde politicus Helmin Wiels.

De 44-jarige Asjes volgt Daniel Hodge op, die na de verkiezing van 19 oktober vorig jaar door Helmin Wiels tijdelijk werd neergezet als premier. Het zakenkabinet waaraan Hodge leiding gaf, was een idee van Wiels. Die vond dat de forse bezuinigingen als gevolg van de financiële aanwijzing door Nederland beter konden worden aangepakt met een kabinet van professionele managers.

Crisis

De afgelopen maanden heeft het zakenkabinet de pensioengerechtigde leeftijd verhoogd en hervormingen in de gezondheidszorg op de rails gezet. Volgens afspraak diende Hodge eind april zijn ontslag in.

Ivar Asjes is lid van de fractie van Pueblo Soberano in de Staten. Gedurende de regering-Schotte was hij voorzitter van het parlement. Tijdens de politieke crisis rond de val van het kabinet Schotte speelde hij een hoofdrol.

Asjes weigerde een parlementaire vergadering op te roepen, waarin hij zou worden afgezet. Dat was de start van de crisis die uiteindelijk leidde tot de bezetting van het regeringscentrum in Willemstad door voormalig premier Gerrit Schotte.

Teruggedraaid

De kersverse premier kwam in het verleden diverse malen negatief in het nieuws. Zo zou hij de creditcard van zijn werkgever gebruikt hebben om maatpakken te kopen in Miami. Hij kreeg daarom de bijnaam 'Asjes Jasjes'. Als gedeputeerde in de Eilandsraad gebruikte hij geld van de Curaçaose toeristenorganisatie om zijn eigen advocaat te betalen. Die had hij nodig om een lokale krant voor de rechter te dagen die hem spottend had afgebeeld.

Een benoeming in 2009 als directeur van het lokale afvalverwerkingsbedrijf op Curaçao was omstreden omdat hij geen sollicitatieprocedure doorliep. De 'politieke' benoeming werd teruggedraaid door de rechter, maar Asjes weigerde zijn salaris terug te betalen.

Beëdiging

Afgelopen jaar kwam Asjes in het nieuws omdat hij zijn vrouw een aantal malen vooruitgeschoven zou hebben bij benoemingen in overheids-NV's. Die benoemingen werden direct teruggedraaid, omdat zij niet over de juiste papieren beschikte.

Het nieuwe kabinet steunt op een coalitie van Pueblo Soberano, PAIS van Alex Rosaria, PNP van Humprey Davelaar en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran. Deze partijen hebben 11 van 21 zetels in het parlement. Een aantal ministers uit het zakenkabinet komen terug als politiek minister. De beëdiging van de nieuwe regering is naar verwachting maandag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl