NOS NieuwsAangepast

25 jaar Pixar in Amsterdam Expo

In de Amsterdam Expo is vanaf morgen een expositie te zien over de achtergronden van beroemde animatiefilms. Bezoekers kunnen zien hoe bijvoorbeeld films als Toy Story, Finding Nemo en Cars zijn gemaakt.

De bezoeker kan het hele ontwerpproces van een animatiefilm volgen. Verder zijn er originele modellen van personages uit beroemde films te zien. Ook worden oude animatiefilms vertoond. De tentoonstelling heet "Pixar: 25 Years of Animation".

Pixar

George Lucas, de regisseur van de sciencefictionfilm Star Wars, richtte in 1979 een computerdivisie op die zich bezighield met animatie. Deze divisie werd in 1986 opgekocht door oud-Apple-topman Steve Jobs. Jobs gaf die de naam Pixar en zorgde ervoor dat het bedrijf uitgroeide tot de succesvolste filmproducent van animatiefilms ter wereld.

"Pen en papier, stiften en boetseerklei. Daar beginnen we mee", zegt de Nederlandse Linda van Valkenburg, die werkt bij Pixar. "Met alleen een karakter neerzetten zijn we al zo'n anderhalf tot twee jaar bezig. En dan heb je ineens een Woody, onze held uit Toy Story."

The Walt Disney Company

Pixar is het belangrijkste animatiefilm bedrijf ter wereld. Sinds 2006 is Pixar onderdeel van mediaconglomeraat The Walt Disney Company. De succesvolle animatiefilms hebben Pixar inmiddels 22 Academy Awards en vier Golden Globes opgeleverd.

De tentoonstelling in de Amsterdam Expo is tot eind november te bezoeken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl