NOS NieuwsAangepast

Rutte: 6 miljard is niet nieuw

Premier Rutte is niet verrast over de aanbevelingen van de Europese Commissie dat Nederland volgend jaar zeker 6 miljard euro moet bezuinigen om het begrotingstekort op 2,8 procent te brengen. Volgens Rutte is "6 miljard niet nieuw".

Tot nu toe bereidde het kabinet zich voor op 4,3 miljard aan nieuwe bezuinigingen en een streefpercentage van 3 procent voor het begrotingstekort. Maar volgens de Europese Commissie (EC) gaat dat niet ver genoeg en moet Nederland meer doen.

Rutte zegt niet verrast te zijn door de cijfers, maar benadrukt dat het kabinet geen extra haast gaat maken met de begroting. "Het is een relevant signaal maar we baseren ons met de begroting uiteindelijk op de cijfers van het Centraal Planbureau en nemen in augustus een besluit."

Paniekmode

Ook pleitte Rutte ervoor "elkaar nu niet in de paniekmode te brengen".

De extra bezuinigingen zijn het gevolg van negatieve ontwikkelingen waardoor de Nederlandse economie dit jaar verder krimpt, schrijft de Europese Commissie in een reeks beleidsadviezen [pdf].

Woningmarkt

Nederland krijgt het dringende advies door te gaan met hervormen, onder meer van de woningmarkt, die "een belangrijk probleem" wordt genoemd. Volgens de Commissie zijn de afgelopen tientallen jaren steeds meer starheden en verstorende prikkels ontstaan.

De neiging van huishoudens om zich steeds meer in de schulden te steken voor een eigen woning hangt voor een groot deel samen met de aftrekbaarheid van de hypotheekrente, schrijft de EC. De geleidelijke beperking van die aftrek, sinds april 2012, en de prikkel om de lening af te lossen zijn nodig, maar worden te traag uitgevoerd, vindt Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl