NOS NieuwsAangepast

Dekker: scholen meer samenwerken

Staatssecretaris Dekker vindt dat kleine scholen meer moeten samenwerken. Maar hij neemt het advies van de Onderwijsraad niet over dat basisscholen met minder dan 100 leerlingen moeten sluiten. Volgens hem zijn "lokale oplossingen beter dan Haagse blauwdrukken".

Dekker benadrukt dat er iets moet gebeuren. "Als we niets doen, vallen scholen lukraak om". Nu krijgen kleine scholen gemiddeld meer per leerling dan grotere scholen. Dat betekent dat kleine scholen er financieel op achteruit gaan als ze samenwerken. De staatssecretaris wil dat zo veranderen dat samenwerking juist wordt beloond in plaats van afgestraft. De toeslag voor kleine scholen wordt in stappen omgezet in een bonus op samenwerking.

Samenwerkingsscholen

Verder wil hij, zoals al in het regeerakkoord was aangekondigd, de vorming van samenwerkingsscholen makkelijker maken. In dat type scholen kunnen een openbare en een bijzondere school fuseren. Dekker vindt dat een goede manier om in dorpen divers onderwijs aan te blijven bieden.

De staatssecretaris gaat verder de regels voor de fusie van scholen in krimpgebieden aanpassen. Volgens hem zien lang niet alle schoolbestuurders in krimpgebieden de urgentie van het probleem van de dalende leerlingenaantallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl