NOS NieuwsAangepast

OESO somber over NL economie

De Nederlandse economie zal dit jaar net zo sterk krimpen als vorig jaar. Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde eind februari nog een krimp van een half procent. De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, gaat uit van een verslechtering van 0,9 procent.

Een mogelijk herstel van de economie voorziet de OESO pas aan het einde van dit jaar. Voor volgend jaar wordt een lichte groei van 0,7 procent verwacht, het CPB rekende op een aantrekkende economische groei van 1 procent.

Flink wat zorgen

Het verschil in somberheid tussen de prognose van de Nederlandse rekenmeesters van het CPB en die van de OESO is grotendeels te verklaren doordat we inmiddels weer drie maanden verder zijn en de OESO dus meer en nieuwere data tot zijn beschikking heeft.

De OESO blijft zich nog flink wat zorgen maken over de Nederlandse economie. De dalende huizenprijzen en de oplopende werkloosheid kunnen de consumentenbestedingen nog verder drukken. Ook voor de banken kunnen de problemen groter worden als de betalingsachterstanden bij hypotheken en kredieten verder oplopen.

Om de Europese economie aan de praat te krijgen zou de Europese Centrale Bank (ECB) meer moeten doen. En om de koopkracht van de mensen op peil te houden zouden overheden niet extra moeten bezuinigen op uitkeringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl