Jan Pronk stapt uit PvdA

Jan Pronk»
Jan Pronk Kennisland / Flickr creative commons by-sa

Oud-minister Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Dat meldt Pronk zelf op zijn website. Hij vindt dat de PvdA zich steeds verder heeft verwijderd van de beginselen van de sociaal-democratie.

"De basiswaarden van de sociaal-democratie zijn in het geding", schrijft Pronk. "Het beginsel van solidariteit is terzijde geschoven". Hij noemt het beschamend dat juist de PvdA ervoor verantwoordelijk is dat Nederland niet langer 0,7 procent van het nationaal inkomen besteedt aan ontwikkelingshulp.

Illegaliteit

Hij vindt het ook onverteerbaar dat de PvdA instemt met het strafbaar stellen van illegaliteit.

"Beginselen worden verloochend. Daarom voel ik mij in de Partij van de Arbeid niet meer thuis en heb besloten dat huis te verlaten", schrijft Pronk. Hij zal geen lid worden van een andere politieke partij.

Buitengewoon erg

Pronk (73) was bijna 49 jaar lid van de PvdA. Hij was verschillende keren minister, voor Ontwikkelingssamenwerking en van VROM.

PvdA-voorzitter Spekman noemt het "buitengewoon erg" dat Pronk opstapt. Hij ziet zichzelf als een geestverwant. "Vanaf het moment dat ik mocht stemmen heb ik altijd op hem gestemd".

Spekman is het op een paar punten niet eens met de kritiek van Pronk. Er zijn volgens de voorzitter wel degelijk debatten gevoerd over de moeilijke punten van het regeerakkoord. Hij heeft de afgelopen tijd verschillende keren met Pronk gesproken, maar kon hem niet overtuigen.

Ongelooflijk jammer

Vice-premier Asscher, de eerste man van de PvdA in het kabinet, vindt het "ongelooflijk jammer" dat Pronk zijn lidmaatschap heeft opgezegd. "Hij heeft heel erg veel betekend voor de PvdA, hij is vreselijk lang lid geweest en hij heeft een grote reputatie." Asscher wil verder niet inhoudelijk ingaan op de argumenten van Pronk. "Het is zijn keuze", aldus de vice-premier.

Deel deze pagina

Audio

  • Wilco Boom: Pronk vindt dat de PvdA het solidariteitsbeginsel verkwanselt Pronk liep er al een tijdje mee rond, met het idee om zijn lidmaatschap van de PvdA op te zeggen. Hij heeft het nu gedaan, na bijna... 49 jaar verbonden te zijn geweest aan de partij.

Video en Audio

  • » Storm en hoogwater bij Holwerd Video Vanochtend zullen er geen veerboten van en naar Ameland vertrekken, omdat vanwege het hoge water de...22 okt 2014, 699 keer afgespeeld
  • » Onderzeeër opnieuw gezien in Zweedse wateren Video De buitenlandse onderzeeër die zich in Zweedse wateren zou bevinden, is de afgelopen dagen opnieuw...22 okt 2014, 248 keer afgespeeld
  • » Ambulance rijdt vaker voor drugs Video De Amsterdamse ambulance moet veel vaker uitrukken voor mensen die onwel raken door drugsgebruik...22 okt 2014, 31 keer afgespeeld

Meer video en audio