NOS NieuwsAangepast

ANBO wil duidelijkheid over AOW

Ouderenbond ANBO roept staatssecretaris Klijnsma en de Tweede Kamer op om met duidelijke regels te komen voor AOW'ers die deels samenwonen. De bond heeft daar een petitie over aangeboden aan de Tweede Kamer.

Volgens de bond worden ouderen die een paar dagen per week bij elkaar slapen niet in alle gevallen gelijk beoordeeld. Soms worden ze wel gekort, soms niet.

Samenwonen

Alleenstaande ouderen hebben recht op ruim 1000 euro, ouderen die samenwonen op ieder 700. Mensen met een latrelatie mogen wel de alleenstaanden-uitkering behouden.

Rechercheurs van de Sociale Verzekeringsbank doen steekproefsgewijs controles, maar volgens de bond lopen de beoordelingen enorm uiteen. Twee of drie dagen per week bij elkaar slapen wordt in het ene geval wel, en in het andere niet als samenwonen gezien. Dat leidt tot grote verwarring en onrust onder de AOW'ers, aldus de ANBO.

Klussen

De bond stelt een aantal oplossingen voor. Bij twee aparte woonadressen zou geen sprake van "samenwonen" moeten zijn, en ook "het gezamenlijk doen van boodschappen en klussen" zou moeten kunnen. Met elkaar een auto delen, op vakantie gaan, of af en toe logeren zou ook niet als samenwonen moeten gelden.

"In ieder geval moet er snel meer duidelijkheid komen", aldus de ANBO. Eerder pleitte de Nationale ombudsman ook al voor meer helderheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl