NOS NieuwsAangepast

Ouder laat kind meer zelf betalen

Ouders laten hun kinderen vaker zelf betalen voor spullen die ze willen hebben. Dat blijkt volgens Nibud uit het tweejaarlijkse scholierenonderzoek onder middelbare-schooljeugd.

Twee jaar geleden betaalde 61 procent van de ouders alle kleding en schoenen voor hun kinderen, nu doet 48 procent van de ouders dat.

Mobieltje

Ook de kosten voor bijvoorbeeld de mobiele telefoon worden vaker door de jongeren zelf opgebracht. 17 procent van de ouders van 17- en 18-jarigen betaalt alle kosten van het mobieltje van hun kinderen. Twee jaar geleden deed nog 35 procent van de ouders dat.

Jongeren krijgen volgens het Nibud wel vaker kleedgeld. Twee jaar geleden kreeg 35 procent kleedgeld, nu is dat 40 procent. Ook hebben jongeren vaker een bijbaantje.

Positief

Het Nibud vindt het positief dat ouders hun kinderen meer zelf laten betalen. "Scholieren die verantwoordelijk zijn voor hun eigen uitgaven, leren plannen en keuzes te maken.

Een kwart van de scholieren heeft moeite om overzicht te houden over inkomsten en uitgaven. Door kinderen meer zelf te laten betalen, leren ze met dit soort lastige zaken om te gaan", aldus Annemarie Koop van het Nibud.

Crisis

Dat jongeren meer zelf moeten betalen, komt volgens het Nibud ook door de economische crisis.

Koop: "We kunnen ons voorstellen dat dat wel een rol speelt, omdat je als ouder ook op je eigen portemonnee moet letten. In dit geval is dat heel gunstig omdat je daardoor je kind van z'n eigen budget rond laat komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl