NOS NieuwsAangepast

Eigen toezicht Turkse internaten

De Turkse internaten worden op termijn onder toezicht geplaatst. Minister Asscher van Sociale Zaken werkt aan een wet die dat moet regelen. Tot het zover is, hebben de minister en de internaten een aantal gedragsregels afgesproken.

Er zijn zeker 25 particuliere internaten in Turkse moskeeën, waar ongeveer 300 kinderen wonen. De internaten zijn privaat gefinancierd en vallen daardoor niet onder het toezicht van de jeugdzorg of de gemeenten. Op de internaten krijgen de kinderen begeleiding bij het maken van hun huiswerk, maar ook Koranlessen. Ook slapen de kinderen vaak op het internaat.

Veiligheid

De Turkse internaten kwamen in februari negatief in de publiciteit. Asscher kondigde toen aan dat er toezicht moest komen. Hij maakte zich zorgen over de fysieke en emotionele veiligheid van de kinderen. Nu is hij met gemeenten en internaatbesturen overeengekomen welke kwaliteitseisen gesteld worden, grotendeels gebaseerd op wat voor schippersinternaten geldt.

De internaten hebben beloofd dat ze een vertrouwenspersoon zullen inschakelen, dat medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten hebben en dat ze ouders erop gaan wijzen dat hun kinderen op de juiste manier in de gemeentelijke basisadministratie moeten staan.

Wet

Volgend jaar controleren de brancheorganisatie en de GGD of de internaten voldoen aan die nieuwe voorwaarden. Ondertussen bereidt Asscher een wet voor om de eisen verplicht te maken. Ze gaan gelden voor alle internaten, ook voor die met een andere achtergrond dan de Turkse.

De Tweede Kamer heeft de minister ook gevraagd ervoor te zorgen dat de internaten geen misbruik maken van de dubbele kinderbijslag. Eerder bleek dat ouders die hun kind inschreven op een Turks internaat twee keer kinderbijslag ontvangen, terwijl de kinderen in sommige gevallen in de buurt woonden en gewoon thuis sliepen.

De minister van Sociale Zaken schrijft dat hij voor de zomer met een voorstel komt om dat aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl