NOS SportAangepast

Djokovic-cirkel haast ondoordringbaar

Novak Djokovic exclusief ruim tien minuten voor de NOS-camera krijgen is een kwestie van geduld hebben, wachten, een lange adem en vooral niet opgeven.

door Vlado Veljanoski

Natuurlijk is hij aanspreekbaar tijdens elk tennistoernooi; op persconferenties of in de mixed zones. Waar dan ook ter wereld. Dat soort interviews zijn wedstrijdgericht, zakelijk, kort en vluchtig. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar wij wilden meer van de mondiale nummer één.

Een ontspannen gesprek, dat hij de geïnterviewde goed in de ogen kijkt en dat hij openhartig iets anders vertelt. Geen standaardverhalen over zijn backhand, zijn service of zijn rivalen. Nee, onze kop boven het verhaal moest zijn: 'Novak Djokovic, de sportkoning van Servië'.

Idee

In oktober 2011 is het idee ontstaan: een reportage in Belgrado maken over de beste tennisser van de wereld.

We meldden ons eerst keurig bij zijn management. Geen reactie. Roos heeft via haar netwerk het mobiele nummer van zijn oom weten te bemachtigen: oom Goran Djokovic, de linker- en rechterhand van Novak. Hij bepaalt voor een groot deel wie toegelaten wordt tot de cirkel.

Ik bel Goran in november meerdere keren en stuur sms-berichten. Maar wederom, geen antwoord. Eindelijk heb ik hem na een paar weken te pakken. Ja, hij weet ondertussen wie ik ben en wat ik wil. Alleen hij zegt hard, licht geïrriteerd en direct: "weet je wel wat je vraagt, kansloos!"

Weken later probeer ik het nog een keer. Het blijft stil. Inmiddels is het maart 2012. Het plan is om in mei naar Servië af te reizen om tijdens het ATP-toernooi van Belgrado de roots van Djokovic vastleggen. Daar willen we 'Nole' (zoals zijn bijnaam luidt) spreken.

Plan mislukt

Niet geheel toevallig is oom Goran de toernooidirecteur. Alles lijkt op z'n plek te vallen, maar één week voor ons vertrek overlijdt grootvader Djokovic en de Servische tennisheld meldt zich af voor z'n eigen toernooi. En dus stoppen we het hele plan in de ijskast. We waren zo dichtbij ...

In november 2012 wagen we een nieuwe poging. Nu proberen we het voor de verandering via de Servische tennisbond en we dienen een officieel verzoek in. Heel verrassend, wederom blijft het stil aan de andere kant van de lijn. Moeten we het dan maar opgeven? Uit het niets komt er toch weer hoop.

In februari 2013 ontvangt Roos midden in de nacht een email van het begeleidingsteam van Djokovic. De volgende dag kunnen we hem enkele minuten spreken. Nou, ja! Eerst lijkt alles kansloos en nu is plotseling 'last minute' van alles mogelijk. We twijfelen. Ingaan op dit aanbod of meer eisen?

Binnen in Novak-cirkel

Want dat willen we vanaf het begin al: een rustig onderhoud. Roos antwoordt dat we hem langer willen interviewen en we gaan niet akkoord met hun verzoek. Het is blufpoker. We bereiden we ons voor op een negatieve reactie, maar gelukkig hebben we beet. Na lang volhouden sinds oktober 2011. We zijn binnen! In de Novak-cirkel.

Samen met collega verslaggever Martin Vriesema gaan we aan de slag. Hij interviewt Djokovic, ik film het andere deel in Servië bij de Novak Djokovic Academy. In Belgrado gaan we ook op zoek naar zijn ontdekster; Jelena Gencic. Een 77-jarige tenniscoach.

Gencic was jarenlang tennisster en keepster van het Joegoslavische nationale handbalteam. Ze werkte ook onder anderen met Goran Ivanisevic en Monica Seles. Na haar sportcarrière richtte zij een eigen tennisschool op en ze werkte aan een televisiecarrière.

Op haar tennisschool in de Servische bergen ontdekt Gencic de kleine Novak Djokovic en traint hem tot zijn elfde. Ze filmt met een VHS-camera de ontwikkelingen van Djokovic, van kleuter tot tiener. Gencic gunt ons een kijkje in haar privé-archief en vertelt aandoenlijk over de ambities van een brutale vijfjarige Djokovic.

Kartonnen trofee

Zelfs rituelen zoals het winnen van de Wimbledon-titel (hij maakte van karton een trofee) en het zoenen van de hertogin van Kent oefent de piepjonge Djokovic.

Djokovic toont in het interview een andere kant van zijn karakter. Zelden hebben we hem zo horen spreken over het harde, moeilijke leven in Servië en hoe hij omging met twee oorlogen.

Alisa Maric, voormalig topschaakster en vrouwengrootmeester, is nu de minister van Sport en Jeugdzaken van Servië. Zij benadrukt in een vraaggesprek de heldenstatus van Djokovic. Hoe belangrijk hij is als ambassadeur voor de jeugd, in een land dat na de burgeroorlog in de jaren negentig uiteen is gevallen.

Nu zitten we hier met een voldaan gevoel, ons verhaal is geslaagd. Na negentien maanden (!) is het gelukt. Novak Djokovic is de (sport)koning van Servië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl