NOS NieuwsAangepast

350 arrestaties na anti-homoprotest

Bij de demonstratie tegen het homohuwelijk in Parijs zijn gisteravond meer dan 350 mensen aangehouden. Dat maakte minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls vanochtend bekend op de Franse televisie.

Zeker vier agenten, een fotograaf en een betoger raakten gewond. Er werd met flessen en rookbommen gegooid. Minister Valls noemt de arrestanten gevaarlijk. Hij zei eerder al dat er extreem-rechtse groepen achter het geweld zaten.

De politie zegt dat er 150.000 mensen aan de demonstratie meededen.

Zelfmoord

Het verzet tegen de openstelling van het huwelijk voor stellen met hetzelfde geslacht is groot in Frankrijk, onder meer van de conservatieve UMP-partij. Op 18 mei ondertekende president Hollande de wet die het homohuwelijk mogelijk maakt. Dit was het eerste protest sindsdien. In de weken voor de ondertekening waren er vaker ongeregeldheden en demonstraties tegen het homohuwelijk.

De extreem-rechtse activist Dominique Venner pleegde dinsdag op 78-jarige leeftijd zelfmoord in de Notre Dame uit protest tegen het homohuwelijk en het migratiebeleid van Frankrijk. Op zijn website noemde hij de wet die het homohuwelijk legaliseert verachtelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl