NOS NieuwsAangepast

Instorten brug 'wake-upcall' in VS

Het instorten van een brug in de Amerikaanse staat Washington is een 'wake-upcall' voor de hele Verenigde Staten.

Dat heeft de voorzitter van de National Transportation Safety Board (de Amerikaanse Onderzoeksraad voor Veiligheid) gezegd. Donderdagavond stortte de brug over de rivier de Skagit in, op de autosnelweg Seattle - Vancouver.

Daarbij vielen geen doden. Een vrachtauto botste tegen het stalen frame boven de brug. Toen de chauffeur in zijn achteruitkijkspiegel keek, zag hij de brug achter zich instorten. Vervolgens raakten twee auto's te water, maar iedereen kon worden gered.

Thema

De veiligheid van bruggen is een belangrijk thema in de regio. Voorzitter Debbie Hersman van de National Transportation Safety Board bezocht vandaag met een boot de plek van het ongeluk. Na afloop zei ze: "Dit is een belangrijke gebeurtenis waar we van moeten leren, niet alleen in de staat Washington, maar in het hele land."

Het ongeluk met de brug uit 1955 zorgt ervoor dat de aandacht wordt gevestigd op de soms verouderde infrastructuur in de Verenigde Staten. Al eerder deden ingenieurs oproepen om meer in infrastructuur te investeren en bruggen te vernieuwen.

3D-camera

Het onderzoeksteam van Hersman zal de komende tien dagen de brug inspecteren, rapporten over eerdere ongelukken bestuderen en met de vrachtwagenchauffeur spreken. Het onderzoek zal moeten uitwijzen wat er precies is gebeurd en of iets soortgelijks kan gebeuren met andere bruggen in de Verenigde Staten.

Onderzoekers gebruiken daarvoor een technisch geavanceerde 3D-camera op de plek van het ongeluk. Ze proberen te ontdekken waar de breuk in de brug precies ontstond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl