NOS NieuwsAangepast

Korthals eist integere VVD'ers

De VVD heeft een permanente commissie voor integriteitsbeleid ingesteld. Dat heeft partijvoorzitter Benk Korthals bekendgemaakt op het VVD-congres in Maarssen.

Hij zei dat alleen mensen die integer zijn de VVD kunnen vertegenwoordigen. "Integriteit is een voorwaarde voor elk lid dat in welke functie dan ook onze partij vertegenwoordigt."

Op het congres hebben tien leden een motie ingediend tegen de Roermondse oud-wethouder Jos van Rey. De naam van Van Rey komt niet in de tekst voor, maar de motie slaat overduidelijk op zijn situatie.

Geroyeerd

De tien willen het partijreglement aanpassen zodat een in opspraak geraakt partijlid kan worden geroyeerd als er een serieuze verdenking van een ernstig strafbaar feit bestaat. Het is onduidelijk of de motie zal worden aangenomen.

In zijn toespraak deed Korthals ook een voorstel om in de Tweede Kamer minder kleine partijen toe te laten, omdat die volgens hem het democratisch proces frustreren.

"De politieke stabiliteit zou zijn gediend met minder partijen. Ik wil hier niet te revolutionair zijn, maar zou de grens niet op twee procent van de kiezers moeten liggen voor een partij kan deelnemen in het parlement?"

Koningschap

Korthals herhaalde het VVD-standpunt dat het ceremonieel koningschap onnodig is: "We gaan niet repareren wat niet kapot is". Hij bedankte prinses Beatrix voor de wijze waarop zij als staatshoofd heeft gefunctioneerd en wenste koning Willem Alexander een succesvolle opvolging van zijn moeder toe.

In zijn toespraak gaf hij VVD-minister Schippers een steuntje in de rug voor haar gesprekken met artsenorganisatie KNMG. De artsenorganisatie vindt dat euthanasie alleen mogelijk is als mensen op het moment zelf aangeven dat ze niet meer willen leven. Veel dementerenden kunnen dat niet meer. "Artsen kunnen de euthanasiewet niet eenzijdig buiten werking verklaren", vindt Korthals.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl