NOS NieuwsAangepast

Bijeneter trekt hordes vogelaars

Hordes vogelaars kwamen de afgelopen dagen uitgerust met telelenzen naar De Bilt. Ze probeerden een glimp op te vangen van de bijeneter. Een groep van deze in Nederland weinig voorkomende vogels was van dinsdag tot vanochtend vroeg neergestreken op het Landgoed Oostbroek.

Vooral de grootte van de groep was heel bijzonder, vertelt ecoloog Feijen van het Utrechts Landschap. Afgelopen dinsdag werden 23 vogels geteld.

De zeldzame insecteneters trokken veel bekijks. Honderden vogelaars kwamen op de bijeneters af. Dat heeft vandaag geen zin meer, want vanochtend rond 08.30 uur zijn ze volgens Feijen in noordoostelijke richting weggevlogen.

Klimaatverandering

Bijeneters broeden normaal gesproken in Zuid-Europa en de Balkan. Door de klimaatverandering komen ze de laatste jaren steeds vaker naar Nederland. Zo hebben er al eens wat paartjes in Limburg gebroed.

De vogels houden van mooi weer, dan zijn er ook meer insecten te verschalken. De afgelopen dagen waren de omstandigheden dan ook niet ideaal. Feijen maakte zich daar al een beetje zorgen over. "Dagenlang hebben ze geprobeerd te jagen op insecten, maar zonder veel succes, dus ze hebben het niet gemakkelijk op dit moment."

Op de site waarneming.nl kunt u de volgende bestemming van de bijeneter vinden. Daar wordt bijgehouden waar de vogels in Nederland worden gespot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl