NOS NieuwsAangepast

Obama verdedigt gebruik drones

President Obama heeft het gebruik van drones verdedigd. Het inzetten van de onbemande vliegtuigjes is volgens hem gerechtvaardigd als verdediging tegen terroristen. Tijdens een toespraak op een militaire academie zei de president dat de Verenigde Staten veiliger zijn geworden dankzij de inzet van drones.

Obama maakte wel bekend dat hij het gebruik van drones wil beperken. Zo mogen ze buiten oorlogsgebieden alleen nog worden ingezet als de veiligheid van Amerikanen direct in gevaar is.

Nu worden drones vaak gebruikt om terroristen aan te vallen. Die zullen voortaan op de grond worden opgepakt, als dat mogelijk is. Zo wil Obama burgerslachtoffers voorkomen.

Pakistan

De VS heeft geregeld drone-aanvallen uitgevoerd op doelen van al-Qaida en de Taliban in de grensstreek van Pakistan en Afghanistan. De aanvallen leidden tot kritiek, onder meer van de regering in Islamabad.

Volgens de Pakistaanse regering zijn sinds 2009 al zeker 400 onschuldige burgers omgekomen bij drone-aanvallen. De Verenigde Naties noemen de aanvallen met onbemande vliegtuigjes in Pakistan in strijd met het volkenrecht. Obama wil daarom voortaan altijd overleggen met het land waar de drones in actie komen.

Guantanamo Bay

De Amerikaanse president deed ook een nieuwe poging om de omstreden gevangenis Guantanamo Bay gesloten te krijgen. Hij heeft het moratorium op het overplaatsen van gevangenen naar Jemen opgeheven.

Obama heeft de hulp van de Republikeinen nodig om een meerderheid te krijgen voor het sluiten van de Amerikaanse gevangenis op Cuba. Hij wil sommige gevangenen overplaatsen naar het Amerikaanse vasteland en hen berechten in burgerrechtbanken. Dat zien veel Republikeinen niet zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl