NOS NieuwsAangepast

Engels op Franse universiteiten

Het Franse parlement heeft na een fel debat een wetsvoorstel aangenomen waarmee Engels de tweede taal wordt op Franse universiteiten. Het voorstel leidde de afgelopen weken al tot flinke discussies tussen voor- en tegenstanders.

Het initiatief voor de wetswijziging komt van minister Geneviève Fioraso van Hoger Onderwijs. Volgens haar kiezen te weinig buitenlandse studenten voor een Franse universiteit vanwege de taal.

Bedreiging voor Frans

In Frankrijk werd in 1994 de wet-Toubon ingevoerd waarin is vastgelegd dat het onderwijs in het Frans moet worden gegeven. Buitenlandse studenten kiezen daarom vaak voor universiteiten buiten Frankrijk die wel colleges in het Engels aanbieden.

Tegenstanders zien de invoering van het Engels op de Franse universiteiten als een bedreiging voor de Franse taal. "Met dit wetsvoorstel schiet Frankrijk zich een kogel door het hoofd", zei het UMP-Kamerlid Jacques Myard.

Overigens zal maar in zo'n 1 procent van de vakken op de universiteiten Engels de voertaal worden. Door een amendement geldt het voorstel alleen voor colleges die worden gegeven in samenwerking met buitenlandse universiteiten of die door de EU worden gefinancierd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl