NOS NieuwsAangepast

Ondernemers zien lichtpuntjes

Na een beroerd eerste kwartaal zien Nederlandse ondernemers in dit lopende tweede kwartaal een paar lichtpuntjes. De omzet en de export trekken iets aan. Ook zijn ondernemers minder negatief over de investeringen.

Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN), een gezamenlijk onderzoek van de Kamers van Koophandel, de werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW, het CBS en het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Klimaat

Het economisch klimaat is in de eerste drie maanden van dit jaar verder verslechterd, stellen ondernemers vast. De omzet daalde met 21,5 procent en de winstgevendheid liep zelfs met 30,7 procent terug. De export kromp meer dan 10 procent en ook de werkloosheid blijft oplopen.

Maar ondernemers zien tekenen van verbetering. Ze denken dat in het lopende kwartaal voor het eerst sinds een jaar de omzet zal stijgen, met 5,6 procent. Reden voor het optimisme is onder meer dat de overheid voorlopig niet verder zal bezuinigen.

Export

Ook verwachten ondernemers dat de export met meer dan 11 procent zal toenemen. Meer omzet en meer export betekent dat er meer te doen is en daar zijn investeringen en personeel voor nodig. Daarom zal de krimp in personeel en investeringen minder groot zijn.

De winstgevendheid bij bedrijven blijft echter zorgwekkend laag, met een dikke min van meer dan 30 procent. De kosten gaan namelijk voor de baten uit. Steeds meer bedrijven moeten eten uit een ruif die amper groter wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl