NOS NieuwsAangepast

Nederlands-Duitse top in Kleef

Door correspondent Wouter Meijer

Met Frankrijk, Polen en Rusland doet de regering van Angela Merkel het al langer, nu is Nederland aan de beurt voor de zogenoemde Regierungskonsultationen.

Niet alleen de regeringsleiders overleggen er, ook komen uit beide landen ongeveer zeven ministers mee, om ook op hun vakgebied direct te kunnen overleggen. Vanmiddag vindt het eerste gezamenlijke overleg plaats in Kleef, vlak over de grens bij Nijmegen.

Stroomnet

De betrekkingen tussen Nederland en Duitsland zijn uitstekend, maar er zijn altijd dingen die beter kunnen. Zo is het Nederlandse staatsbedrijf Tennet verantwoordelijk voor een deel van het Duitse stroomnet, maar heeft het te weinig geld om de windparken op volle zee aan te sluiten op de rest van het net.

Daarnaast ligt vlak bij Kleef een oude spoorlijn te wachten op de grote investering om de Betuwelijn door te trekken naar het Ruhrgebied. Duitsland heeft Nederland toegezegd dat te zullen doen, maar er is nog geen biels gelegd.

Permanent karakter

Het grote gevaar is volgens kenners van de Nederlands-Duitse verhoudingen dat de relatie zo goed is dat beide kanten denken dat het verder vanzelf gaat. Leden van de Tweede Kamer en de Duitse Bondsdag die regelmatig overleggen, hopen dat de regeringstop een permanent karakter krijgt. Ook op het gebied van studentenuitwisseling en het op elkaar aanpassen van belastingsystemen valt nog veel te verbeteren.

Nederland en Duitsland trekken in Europa vaak samen op, dat is ook voor Duitsland belangrijk. Een klein land dat net zo veel waarde hecht aan streng financieel beleid zorgt ervoor dat Berlijn en Merkel niet alleen staan als boeman tegenover de landen in het zuiden. Nederland ziet het ook als waardering voor die gezamenlijke lijn dat er nu een top van beide kabinetten is.

Soep

Kleef is trouwens niet voor het eerst het toneel van een Nederlands-Duitse top. Een regionale krant vond in het archief een ontmoeting van premier Van Agt met bondskanselier Schmidt in 1978, waarbij minister Van der Klaauw van Buitenlandse Zaken de soep over zijn eigen pantalon goot.

Dat kan hier vandaag niet gebeuren, want het diner is in Nijmegen, waar bondskanslier Merkel een eredoctoraat krijgt van de Radboud-universiteit. De katholieke universiteit wil haar inzet voor Europa en haar "visie op het belang van wetenschap" eren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl